Dames en Meiden van Zuid

10 ontmoetingen in de Beethovenbuurt.

Naast de voorstelling in het Hilton en Het Kabinet in de Beethovenstraat vindt er een spannend fotoproject plaats rondom de dames, over wat zij in hun leven écht belangrijk vinden.

Fotografe Elsbeth Struijk van Bergen en Ido Abram geven een workshop aan tien leerlingen van de 1e Montessori Basisschool en het Gerrit van der Veen College. Deze leerlingen worden allen gekoppeld aan een oudere dame uit de Beethovenbuurt. De meiden interviewen hun dame en fotograferen haar schoenen of andere objecten die verhalen van de dames dragen, en maken zo een portret van haar. Onder begeleiding van Elsbeth Struijk van Bergen en Ido Abram richten de leerlingen een tentoonstelling in het Hilton in met deze portretten van echte dames uit de Beethovenbuurt. Daarnaast hangt er een serie prachtige portretten uit het boek “Dames van Zuid” uit 2002 van Elsbeth Struijk van Bergen. Te zien vanaf 3 mei tot en met 1 juni in Hilton Amsterdam. 

Dames van Zuid
De Amsterdamse Beethovenstraat is een begrip. Of je nu een bezoek brengt aan de viswinkel, iets drinkt in een van de cafés of in de rij staat in de supermarkt, je waant je vaak in een andere tijd. Tussen het jonge, winkelende publiek loop altijd wel ergens een goedverzorge, oudere dame. Om deze dames gaat het, zij zijn het die het gezicht van de straat bepalen en haar dat ongrijpbare gevoel van chic geven.

 De beladen geschiedenis van de Beethovenbuurt is hun niet vreemd, sommigen woonden er al vóór de Tweede Wereldoorlog. Wanneer zij er niet meer zijn, verschilt de Beethovenstraat niet langer van andere dure winkelstraten. 

Fotografe Elsbeth Struijk van Bergen maakte in 2001 en 2002 een serie indringende portretten, journaliste Jutka Rona interviewde de geportretteerden. Dames van Zuid is zowel een document als een eerbetoon aan de vitaliteit van deze draagsters van een voorbije beschaving.

Meer informatie is te vinden op de website van Elsbeth Struijk van Bergen.